Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejlepší příprava na jaro – bramborová a jogurtová dieta + recepty

Bramborová dieta jako léčebná kůra
   Nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že se po bramborách tloustne. Je to nesmysl. Brambory mají málo kalorií a jsou snadno stravitelné. Čistí zažívací orgány a napomáhají dobré kondici. Statistika ukazuje, že čím méně brambor jíme, tím jsme otylejší. Před sto lety snědli naši předkové v průměru 1 kg brambor denně. Což sní dnes obyvatel velkoměsta za 1 týden. Jestliže vám brambory chutnají, potom jich můžete sníst 25 kusů denně, aniž byste přibrali. Brambory včetně slupky obsahují mnoho fytohormonů, stopových prvků a vitamínů. Jejich účinné látky mají příznivý vliv na různé orgány lidského těla. Proto vařte nebo pečte brambory se slupkou, která nepropustí vodu. Bezprostředně pod ní jsou totiž látky, které působí blahodárně na odtučnění a na lidské zdraví vůbec.

   Bramborová dieta je současně jakousi léčebnou kůrou. Její výsledky nepoznáte jen na váze, budete se i celkově cítit lépe. Brambory obsahují souhrn minerálních látek a jsou hlavním dodavatelem vitamínu C. Odvádí přebytečnou tekutinu z těla, zejména když vyřadíte na týden ze svého jídelníčku sůl a nahradíte ji kořením. Tímto způsobem se odplaví z těla mnohé škodlivé látky, usnadňuje se činnost srdce, jater, ledvin, močového měchýře a močových cest. Budete i lépe a déle spát. Hormony inzulínového typu obsažené v bramborách podporují látkovou výměnu a rozmnožovací schopnosti. Zmírňují plícní a střevní katary a onemocnění dělohy. Pomáhají proti svalovým křečím a horečnatým onemocněním. Jejich cenná bílkovina je zvlášť lehce stravitelná.

Jogurtová dieta vám nastartuje trávení
   Pokud potřebujete shodit několik kilogramů, vyzkoušejte jogurtovou dietu. Bez obav ji můžete držet i déle, protože jogurt obsahuje nezbytné bílkoviny a v kombinaci se zeleninou  a ovocem dodá organismu i vitamíny a minerály v dostatečném množství. Jogurt jako mléčný produkt je bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a fosforu. Velký význam pro lidský organismus mají především živé jogurtové kultury, které obsahuje. Aby byl účinek probiotických bakterií trvalý, měli byste denně konzumovat minimálně 140 ml jogurtu. Pokud chcete nastartovat trávení a shazování kilogramů, využijte jogurt nejen v misce s ranními cereáliemi, ale i k obědu jako dezert či při přípravě večeře.
   Na trhu je celá řada jogurtů, ale pro přípravu dietních receptů je nutné si zvolit jogurty probiotické. Obsahují totiž mléčné bakterie, které se starají o správný průběh trávení v žaludku a střevech. Vytvářejí tak zdravé střevní prostředí a aktivují přirozenou obranyschopnost organismu. Denně nazapomínejte vypít alespoň 1,5 až 2 litry tekutin. Dovolené jsou minerální vody (můžete ochutit citrónovou nebo limetovou šťávou), neslazené bylinkové nebo ovocné čaje.

Jarní dietní recepty

Plněné brambory (4 porce)
Potřebujeme: 8 středně velkých brambor, 2 větší rajčata, jednu žlutou papriku, snítku petrželky, 2 kuřecí prsa, zakysanou smetanu light nebo nízkotučný jogurt, 8 trojúhelníčků nízkotučného taveného sýra, alobal, sůl, pepř, olej.
Brambory omyjte a osušte a jádřinčovačem na jablka nebo škrabkou z nich „vykuchejte“ vaničku. Kuřecí prsa nakrájejte na opravdu malé kousíčky, osolte, opepřete je a orestujte na olivovém oleji. Na podobně miniaturní kousky pokrájejte i papriku a rajčata zbavená semímek. V misce vidličkou smíchejte tavený sýr se smetanou, lehce osolte a opepřete, přisypte nakrájenou zeleninu, petrželku a orestované maso a vše smíchejte. Vidličkou pak brambory naplňte, zabalte je do alobalu a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 40 minut.

Provensálské brambory s česnekem
Potřebujeme:
3 brambory, olivový olej, mořská sůl, pepř, citronová šťáva a kůra, pórek, stroužek česneku, petrželka, muškátový oříšek
Brambory oloupeme, uvaříme, pak je nakrájíme na hranolky a opékáme je na teflonové pánvi potřené olivovým olejem. Osolíme je a opepříme, přidáme strouhanou citrónovou kůru, pórek nakrájený na tenká kolečka, utřený česnek a nasekanou zelenou petrželku. Nazlátlé brambory dochutíme citrónovou šťávou a troškou nastrouhaného muškátového oříšku.

Špenátová polévka (4 porce)
Do chladničky dáme 300 ml vody s několika kostkami ledu. Z 250 g rozmraženého špenátu vymačkáme vodu (pokud je třeba), posekáme ho najemno, případně rozmixujeme v mixéru a hmotu vložíme do větší mísy. Promícháme 500 g jogurtu s najemno rozetřeným stroužkem česneku, osolíme, opepříme a přidáme 3 lžičky sušené máty. Do směsi za stálého míchání přidáváme vychlazenou vodu, dokud nedosáhneme požadovanou hustotu polévky. Dochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, přikryjeme a před podáváním ještě zchladí.
Energetická hodnota 1 porce: 344 kJ

Jablečný jogurt (2 porce)
Jedno velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, oloupeme a nastrouháme. Omyjeme 4 sušené meruňky, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Z 1/2 pomeranče vymačkáme šťávu a 1 PL neloupaných kešu ořechů nahrubo nasekáme. Metličkou našleháme 300 g bílého jogurtu, vmícháme meruňky, jablko, pomerančovou šťávu, 1 PL javorového sirupu a 1/2 lžičky mleté skořice. Posypeme nasekanými ořechy a 2 PL pšeničných vloček.
Energetická hodnota 1 porce: 1 020 kJ

KV - Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení