Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Nejčastější chyby při skladování potravin v lednici

Do lednice nikdy nepatří horké potraviny!
Nejhorší, co můžeme udělat, je dát teplé jídlo zchladit do lednice. Rázem se spotřeba energie mnohem zvýší, navíc se teplo přenese i na ostatní skladované potraviny, což může způsobit proces množení bakterií a hnití potravin. Jídlo proto dáváme do lednice vždy studené, teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 a 5° C. Potraviny v lednici navíc uskladníme tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Často lidé skladují potraviny co nejvíce u okrajů lednice, což je ale chyba. Potraviny je potřeba rozložit rovnoměrně po celé ploše. Ve vrchní části lednice skladujeme hotové vařené pokrmy, uprostřed ryby a maso a ve spodní části mleté a drůbeží maso. Snažte se také, abyste co nejméně otevírali dveře u lednice. Otevírání dveří každých 5 minut jí rozhodně nesvědčí a navíc způsobí, že se teplota uvnitř zvýší a bude zapotřebí více energie pro zajištění optimálních podmínek.

Syrové maso skladujte v uzavřených nádobách
   Syrové maso nikdy neskladujte volně na talíři, ale vždy v uzavřených nádobách. Mohou se v něm vyskytovat bakterie, které se sice tepelnou úpravou zničí, ale během skladování v lednici je syrové maso na talíři schopno kontaminovat další potraviny, které se již tepelně nezpracovávají. Syrové maso zalité olejem vydrží v chladu 2-3 dny. Skladujete-li maso bez ledničky, posypte ho solí a nahrubo nakrájenou cibulí a přikryjte poklicí. Uložte na podlahu chladné spiže nebo ve sklepě a před upotřebením maso opláchněte. Maso můžete uskladnit také tak, že do větší nádoby ze studenou vodou postavíte kameninový hrnek, do kterého ho vložíte. Hrnek přikryjte čistou utěrkou, jejíž konce sahají do vody a stále ji nasávají. Voda se odpařuje a chladí maso. Vodu několikrát za den měňte za hodně studenou. Obyčejnou vodu můžete nahradit také octovou vodou.
    Vařené maso uchováváme bez šťávy hodně potřené na povrchu tukem, aby neoschlo. Uschováveje je v chladu, nejlépe v chladničce. Uzené maso zavěšte v komoře nebo ve spíži a dbejte, aby bylo v chladu, temnu a suchu. Pečené maso chráníme před oschnutím, zabalíme-li je do mastného papíru, např. od másla.

Chléb neokorá vedle rozkrojeného jablka, sýry potřebují dozrát
   Doba mezi nákupem a uložení mléka a mléčných výrobků do chladničky má být co nejkratší. Ukládejte je v neporušených obalech, jakmile je jednou otevřete, musíte je spotřebovat do 2 dnů. Mléko nestavte za okno, protože mu škodí nejen teplo, ale i světlo. Ztrácí se přitom vitamín B a tuk rychleji žlukne. Sušené mléko je dobré skladovat v suchu, temnu a chladu. K uložení sýrů je nejlepší chladná skrýš, kde je však musíme chránit proti mouchám. Při uložení do chladničky je balíme do alobalu, aby nenačichly ostatní potraviny. Při podávání je vyjmeme z chladničky alespoň o hodinu dříve, aby mohly plně rozvinout své aroma. Tvrdé sýry si zachovávají kvalitu asi 14 dnů, měkké sýry typu hermelín potřebují dozrát, proto je neukládáme v chladničce, ale na vzdušném, středně teplém místě. Nesmí být v neprodyšném obalu.
   Máslo vybalené s papíru přendejte do porcelánové nebo plastikové misky s víčkem a uložte v chladničce. Uchováváte-li máslo bez chladničky v horkých dnech, dobře ho napěchujte do porcelánového hrnku, který celý potopte do studené vody, kterou častěji vyměňujte. Tak chráníte máslo nejen proti teplu a proti přístupu vzduchu, ale i proti vzduchu.
  Chléb neokorá, když jej ukládáme do krabice na chléb, nebo když jej zabalíme do většího igelitového pytlíku a uložíme v suchu a chladu ve spižírně. Stejně ukládáme i čerstvé pečivo. Přidáme-li do krabice rozkrojené jablko, chléb zvláční a nevysychá.
   Čerstvá vejce uchováváme ve stojánku špičkou dolů v chladné spíži nebo chladničce. Skladujeme-li je delší dobu, občas je ve stojánku obracíme.Vaječné bílky uchováváme na kratší dobu ve sklence povázané mokrým hadříkem, aby neoschly.Vaječné žloutky můžeme dát do chladničky v hrnečku zalitém lžící mléka, aby neoschly.

Banány nepatří do lednice, brambory mrznou již při  -1°C
   Ovoce a zelenina se správně skladují ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Bývá zde tepleji - jsou oddělené od prostoru ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujte neomytou a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů, apod.). Banány nesnášejí nízkou teplotu, proto nepatří do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Hroznové víno také zavěšujeme v chladném sklepě, aby hrozny nevyschly, ponoříme jim stopky do zavěšené nádobky s vodou, kterou během doby doplňujeme.
  Brambory skladujeme nejlépe v čistě vybíleném, suchém sklepě při teplotě +5 °C na dřevěných lískách, aby se daly prohlížet. Je-li sklep teplý, je potřeba jej občas vyvětrat. V zimě naopak brambory hlídáme, aby nenamrzaly; je-li třeba, přikrýváme je pytlem. Brambory mrznou při -1°C. Při +1°C už sládnou. Při +8°C začínají klíčit a při +15°C rychle vadnou a hnijí. Cibule a česnek se skladují vázané ve věncích, zavěšených v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo spíži na lískách můžete skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.

KV-Ilustrační foto:filckr.com

Přihlášení