Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Na Silvestra na stůl jedině závitky a rolády

Hověží roláda s husími játry
500 g zadního hovězího masa, 150 g husích jater, 100 g šunky, 50 g slaniny, 1 natvrdo vařené vejce, 1 lžíce másla, 3 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, vývar
Hovězí maso prokrojíme na plát, rozklepeme hodně do šířky, osolíme a opepříme. Pak poklademe tenkými plátky šunky, plátky husích jater, kolečky vařeného vejce a plátky slaniny, zavineme a převážeme. Na rozehřátém oleji roládu opečeme ze všech stran, podlijeme horkým vývarem a v horké troubě upečeme doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou nebo vývarem. Měkkou rolládu vyjmeme, zbavíme nitě a nakrájíme na plátky. Šťávu zjemníme máslem a podáváme s brambory nebo rýží.

Vepřová roláda na pivě
1 kg libové vepřové plece, 120 g plátkového sýra, 120 g šunkového nebo jiného salámu, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 cibule, 250 ml světlého 10° piva, sůl, hořčice, hladká mouka, 4 lžíce oleje, ½ bujonové kostky, 3 lžíce strouhanky
vepřové maso prokrojíme na plát, rozklepeme do šířky, osolíme, potřeme hořčicí, poklademe salámem, sýrem a čtvrtkami vajec, pevně zavineme, poprášíme moukou a převážeme. V pekáčku na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, shrneme ji stranou, vložíme roládu a opečeme ji ze všech stran. Pak podlijeme trochou vody, přidáme bujonovou kostku a dusíme za častého obracení a podlévání horkou vodou. Měkkou roládu zbavíme nitě a nakrájíme na plátky. Do šťávy vmícháme strouhanku a pivo a krátce podusíme. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.

Rybí roláda v kapustových listech s krevetovou omáčkou
400 g filetů mořské štiky, 150 g lososa, 4 velké listy kapusty, 1 mrkev 8 listů čerstvého špenátu, 1 snítka čerstvé bazalky, sůl, citronová šťáva
Krevetová omáčka: 1 malá cibule, 1 lžíce másla, 2 vařená vejce, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g malých předvařených krevet, sůl, mletý bílý pepř
Kapustové listy spaříme ve vařící vodě, necháme okapat a seřízneme silnější části košťálu. Listy rozložíme na prkénko tak, aby se překrývaly, pravidelně je poklademe filety z mořské štiky, osolíme a posypeme najemno nasekanou bazalkou. Pak vše přikryjeme listy špenátu, na tenké plátky podélně nakrájenou mrkví a nakonec doprostřed vložíme kousek lososa. Vše srolujeme a zabalíme do potravinářské folie. Vaříme na velmi mírném ohni v osolené a citronovou šťávou okyselené vodě 15-20 minut podle velikosti rolády. Přelijeme krevetovou omáčkou a podáváme s bramborovou kaší. Krevetovou omáčku připravíme z nadrobno nakrájené cibule osmahnuté na rozehřátém másle. Zalijeme smetanou, krátce povaříme, přidáme najemno nasekaná vařená vejce a krevety v celku, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.

Králičí závitky s ovocem
4 plátky z vykoštěných králičích stehen, 2 menší jablka, 1 větší banán, citronová šťáva, 4 lžičky pikantního dřemu, 60 g másla, sůl, cukr
Vykostěná králičí stehna naklepeme, osolíme a poklademe směsí na plátky nakrájených jablek a banánu, které jsme ihned zakapali citronovou šťávou. Doplníme lžičkou džemu, maso stočíme do závitků a upevníme jehlami. Po všech stranách opečeme na rozehřátém másle, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké závitky vyjmeme, šťávu podle chuti přisladíme a zakapeme citronovou šťávou. Podáváme s brambory.

Kalifornské kuřecí závitky
4 kuřecí řízky, 100 g nivy, 4 půlky broskví (čerstvé nebo kompotované), 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl, chilli
Kuřecí řízky posypeme strouhaným kokosem a naklepeme, kokos tak vpravíme do masa. Naklepané řízky posypeme z jedné strany nastrouhanou nivou, poklademe půlkami broskví, osolíme, posypeme chilli kořením, zabalíme a spíchneme jehlami nebo párátky. Do pekáčku nalijeme olej, vložíme připravené závitky, nepatrně podlijeme a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení je občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Když jsou závitky upečené, zakapeme je sójovou omáčkou a necháme v troubě asi 3 minuty „dojít“. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky, opečenými brambory nebo ochucenou rýží.

Studené šunkové rolky s křenovou šlehačkou
8 větších tenkých plátků šunky, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl, mletý pepř
Plátky šunky naplníme pevně ušlehanou smetanou promíchanou s křenem, solí a pepřem a svineme do roliček.

Lososové rolky se žloutkovou pěnou
4 plátky uzeného lososa, 2 natvrdo vařená vejce, 2 lžíce rostlinného tuku, sůl, kousek červené papriky a petrželka na ozdobu
Tuk utřeme se solí do pěny, vmícháme jemně nastrouhaná vařená vejce a směsí potřeme okapané plátky uzeného lososa. Stočíme je do roliček a ozdobíme proužky papriky a snítkou petrželky.

Debrecínské závitky s máslovkou
4 tenká kolečka debrecínské pečeně, 1 máslovka (asi 150 g), 4 pražené mandle, kousek červené papriky a petrželku na ozdobu
Plátky debrecínské pečeně potřeme změklou máslovkou, stočíme do roliček a necháme v chladu ztuhnout. Před podáním do nich vpíchneme pražené mandle a ozdobíme dílkem papriky a snítkou petrželky.

KV - Ilustrační foto:.flickr.com

Přihlášení