Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Letní,dietní a chutné recepty

Letní,dietní a chutné recepty 

Jogurtový pohár s pomeranči a jablky
400 g bílého netučného jogurtu, 100 g pomeranče, 100 g jablka, nízkokalorické sladidlo
Pomeranč oloupeme, odstraníme bílou dužinu a hrubé vnitřní blány, pomeranč nakrájíme na kostičky a odstraníme jadérka. Jogurt dáme do misky, přidáme sladidlo a dobře rozšleháme. Omyté jablko oloupeme, vykrojíme z něj jádřinec a nakrájíme na kousky. Spolu s kousky pomeranče přidáme k rozšlehanému jogurtu, směsí naplníme sklenice a dáme vychladit.

Rýžový chlebíček
25 dkg rýžové mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 6 dkg cukru, 2 žloutky, 2 bílky, 6 dkg másla, 1/8 litru mléka, 1 vařený brambor nebo 1 menší banán, špetka soli
Máslo ušleháme s cukrem a žloutky, přidáme vařený strouhaný brambor nebo banán a střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto upravíme do mísky vymazané máslem a zvolna upečeme.

Barevné zeleninové misky s pudinkem
trochu másla, 2 cukety, 2 pevná uzrálá rajčata, 2 vejce, 2 žloutky, 3 lžíce šlahačky, 1 lžíce rajské pasty, nebo protlaku, 2 lžičky natrhané bazalky, nebo oregána (nebo sušené), sůl a pepř podle chuti, hranolky na podávání
Předehřejeme troubu na 180°C. Lehce vymažeme malé zapékací misky. Nakrájíme cukety na tenké plátky. Položíme je do napařováku nad vařící vodu a napaříme je po 4-5min. Necháme cukety pořádně odkapat a poskládáme je na dno misek, společně s rajčaty nakrájenými na plátky. Našleháme dohromady vejce, žloutky, rajčatovou pastu, bylinky, šlehačku a sůl a pepř. Směs nalijeme nahoru zeleniny. Poskládáme misky do pekáče a dokola nalijeme vařící vodu tak, aby sahala asi do poloviny misek. Pečeme po 20-30min., nebo až je pudink ztuhlý. Vyjmeme misky z vody, necháme je trochu zchladnout, obejmeme nožíkem kolem stěn misek a opatrně vyklopíme misky na servírovací talířky.

Brokolicový nákyp
600 g čerstvé brokolice, 1 vejce, 160 g eidamu (30 %), sůl, 20 g oleje, špetka bílého pepře
Omytou brokolici vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Zapékací misku potřeme olejem, poklademe brokolicí rozebranou na růžičky. Nastrouháme sýr, promícháme s vejcem, opepříme a touto směsí překryjeme brokolici, pokapeme zbylým olejem a v rozehřáté troubě zapečeme.

Divoká rýže se zeleninou na pánvi
40g divoké rýže, 200g dlouhozrné rýže, 100g pórku, 250g naťové zeleniny, 200g mrkve, 300g cuket, 1 malá konzerva bambusových výhonků, 100g sojových líčků, 1 stroužek česneku, 4 lžíce oleje, 100ml vody, 3 lžíce sojové omáčky, pepř a tekuté sladidlo
Divokou rýži necháme namočenou cca 1 hodinu ve vodě. Odlejeme vodu a přidáme dlouhozrnou rýži a společně vaříme v 1/2 litru vroucí,mírně osolené vody aso 20 minut. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka. Naťovou zeleninu nakrájíme na tyčky, mrkev nakrájíme na kousky, cuketu nakrájíme na proužky, bambusové výhonky necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Sojové kličky omyjeme a necháme okapat. Česnek protlačíme. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme do něj rozmačkaný česnek a necháme zesklovatět. Přidáme pórek, naťovou zeleninu a zavyšší teploty smažíme 4 minuty, poté do zeleniny zamícháme cuketu a rýži, smažíme 3 minuty. Podlejeme vodou a necháme 5 minut podusit. Nakonec přidáme bambusové výhonky a sojové klíčky a necháme dovařit 3 minuty. Hotové jídlo dochutíme sojovou omáčkou, pepřem a sladidlem.

Kočičí tanec
250 g čočky, 150 g krup, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje na osmahnutí cibule, olej na pomaštění pekáčku, sůl
Čočku a kroupy uvaříme odděleně doměkka. Uvařenou luštěninu promícháme s uvařenými kroupami, přidáme prolisovaný česnek utřený se solí, ochutíme majoránkou, směs rozložíme do olejem vymazaného pekáčku, polijeme osmahnutou cibulkou a v troubě asi 30 minut necháme zapékat. Podáváme s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.
Obměna: Čočku s kroupami nemusíme zapékat, stačí luštěninu s kroupami promíchat a omastit máslem a posypat osmahnutou cibulkou.
Poznámka: Kočičí tanec je starý český lidový pokrm. Použije-li se místo čočky hrách, říká se tomuto pokrmu kočičí svatba (v některých regionech i svarba), fazolím s kroupami se zase říká "šumajstr". Ve všech případech můžeme podle chuti luštěninu s kroupami pouze promíchat a hned podávat anebo zapéct.

Salát s ananasem a česnekem
Plechovka kukuřice, plechovka ananasu, 250 gramů sýra, 6 stroužků česneku, 1 lžička hořčice, 4 lžíce majonézy, sůl, pepř.Z kukuřice a ananasu slijeme šťávu. Ananas nakrájíme na kostičky. Sýr nastourháme na hrubo a česnek buď utřeme s trošičkou soli nebo vymačkáme v lisu. Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme k nim majonézu a hořčici. Dochutíme solí a pepřem, pečlivě promícháme a dáme vychladit do ledničky.                                               

Salát z řepíkatého celeru s jablky a kedlubnami
3 stonky řapíkatého celeru, 2 -3 mladé kedlubny, 2 jablka, 3 lžíce citronové šťávy, 1 šálek jogurtu, 1/2 šálku smetany, mletý pepř, sůl, 1 lžička cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce nakrájených jader vlašských ořechů
Kedlubny oloupeme, nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Z jablek vykrojíme jádřince, oloupeme je, rovněž nakrájíme na nudličky a vložíme ke kedlubnám. Přidáme opláchnutý a na nudličky nakrájený řapíkatý celer. Jogurt promícháme se smetanou, citronovou šťávou, cukrem, osolíme, opepříme, zakapeme sójovou omáčkou a ze směsi ušleháme zálivku. Nalijeme ji na salát a zlehka jej promícháme. Podáváme ho po rozležení a sypeme nakrájenými jádry vlašských ořechů.

KV - Ilustrační foto: Stock.XCHNG  

Přihlášení