Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Křen – léčivý na revma a nachlazení

Křen má své dávné kořeny v jihovýchodní Evropě, ale je u nás prastarou kulturní rostlinou. Revma s ním léčili staří Římané, ve středověkém Evropě se používal k čištění krve, vyhánění močových kamenů z těla, proti vodnatelnosti, dně, žaludečním křečím, revmatismu nebo kašli.100 g křenu obsahuje až 100 mg vitaminu C, což je přinejmenším stejně vysoký obsah jako u pomerančů a citronů. Kromě toho obsahuje vitaminy ze skupiny B a minerální soli (draslík, fosfor, vápník, železo). Ale nejen kvůli vitaminům je i v dnešní době čerstvý kořen křenu vyhledávanou potravinou. Díky přítomnosti silic s příměsí síry má močopudné, organismus povzbuzující a pročišťující účinky.  Usnadňuje trávení a ozdravuje střevní mikrofloru. Je proto více než dobrý a to nejen svou chutí k tučnějšímu masu.

Při strouhání a drcení křenu se uvolňují látky s antibiotickým působením – proto je skvělou přírodní medicínou i lžička čerstvého křenu. Křenový sirup je podáván při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje hlen. Sirup z čerstvého křenu se připravuje jednoduše: nastrouhaný či na kolečka nakrájený se prosype cukrem a již za několik hodin pustí léčivou šťávu.Pozor však na to, že dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není. Může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).
   Křen přiložený jako obklad prohřeje kůži, proto se zevně přikládá hlavně při revmatismu, ztuhlosti svalů, ischiasu, ale i na otoky a omrzliny. Dřívě se běžně používaly tzv. křenové placky, připravovaly se z jednoho dílu nastrouhaného křenu, pěti dílů mouky a jednoho dílu tuku. Placka přiložená na čtvrt až půl hodiny na postižené místo, způsobila, že se tkáň silně prokrvila a bolesti ustoupily. Citlivou kůži však křen může popálit! Je třeba reakci předem vyzkoušet na malém kousku pokožky. Místo tuku můžeme také použít ocet a křenovou placku před přiložením obalit látkou – působení na kůži je pak jemnější. 
   Zmínky o kuchyňském využití křenu se datují již ze 12. století. Nejznámější je bílá křenová omáčka k hovězímu a k uzenému masu. Dříve se připravovala i slavnostní křenová omáčka se smetanou, rozinkami a mandlemi. K uzeninám a ovarům je velmi oblíbený jablečný křen. Křenem se také ochucuje i hořčice a majonéza, přidává se k nakládaným okurkám nebo červené řepě. Labužníci doporučují strouhaný křen k tvrdým sýrům, rybám, ale zejména k vejcím natvrdo a zakápnou jej rozpuštěným máslem.Tepelnou úpravou ovšem křen ztrácí účinky.

Recepty z křenu

Křenový ocet
Pomáhá při bolestech hlavy, zánětech nervů a neuralgii. Nastrouhaný křen zalijeme octem tak, aby hladina sahala 2 cm nad vrstvu křenu a nádobu na osm dní odstavíme. Křen pak prolisujeme. Křenovým octem potíráme bolestivá místa.

Křenový med
Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně.

Křenový macerát
Je výborným prostředkem proti únavě: 75 g křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát. Obsah nádoby alespoň dvakrát denně protřepeme. Macerát slijeme a při únavě užíváme po lžičkách.

Křenová omáčka
V kastrolu rozpustíme 50 g másla. Zasypeme je 2 lžícemi hladké mouky a uděláme světlou   jíšku. Jíšku zalijeme 1/4 l hovězího vývaru a 1/4 l mléka. Omáčku osolíme, přidáme špetku bílého pepře a za stálého míchání provaříme. Až na samý závěr vmícháme čtyři lžíce strouhaného křenu. K drůbežímu masu omáčku ještě ochutíme citronem.

Jablečný křen
Jeden velký kořen křenu oloupeme, nastrouháme, v misce zasypeme centimetrovou vrstvou krystalového cukru a přikryjeme. Litr vody smícháme s 1/2 dl octa. Šest kyselejších jablek oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a okamžitě ponoříme do roztoku. Křen s cukrem zalijeme vroucí vodou tak, aby vzniklo „bahýnko“ a opět přikryjeme. Slijeme vodu z jablek, která poté vmícháme do křenu, přidáme lžičku soli a půl lžičky pepře, promícháme a plníme do skleniček. Pro okamžitou spotřebu však můžeme zvolit i jednodušší postup: stačí smíchat nadrobno nastrouhaný křen s rovněž nastrouhanými, šťavnatými a kyselejším jablky, a lahodná a zároveň pikantní pasta je hotová.

KV -Ilustrační foto:sxc.hu / en.wikipedia.org

Přihlášení