Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Kde se z piva vaří, tam se dobře daří - pivní kuchařka

Kde se z piva vaří, tam se dobře daří - pivní kuchařka

Čardáš utopenců v pivě
Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme. Obalíme ve směsi papriky a pepře. Do zářezu vložíme na silnější plátky nakrájenou cibuli. Do světlého piva přidáme lahvičku ostrého kečupu, trochu chilli, hořčice (může být francouzská) a olej. Dobře promícháme. Špekáčky urovnáme do lahve těsně vedle sebe a zalijeme je připraveným nálevem. Necháme 48 hodin v chladnu rozležet. Při podávání přeléváme jednotlivé porce nálevem ze špekáčků.

Zelňačka na pivní toulky
Kousek porostlého uzeného bůčku, hrst sušených hub, podle možnosti kysané zelí i s nálevem, 0,5 l piva, 1 velká cibule, 1 bobkový list, celý pepř, nové koření, kmín, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce sádla, lžíce hladké mouky, majoránka a papriková klobása
   Uzený bůček uvaříme doměkka. Propláchnuté sušené houby namočíme, povaříme v malém množství vody a překrájíme. Kysané zelí dáme vařit i s nálevem, přilijeme pivo, přidáme koření a česnek utření se solí. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, zasmahneme, zalijeme uzeným vývarem a přilijeme k vařenému zelí. Přidáme na kostky nakrájený bůček, oloupanou, na plátky nakrájenou klobásu, majoránku a povařené houby. Necháme přejít varem a podle chuti přisolíme.

Pivní polévka „gramatika“
1 l světlého silného piva, 2 žemle nebo 300 g tvrdého chleba, lžíce cukru, drcený kmín, sůl, lžíce másla, 4 žloutky, hrneček smetany, špetka mletého zázvoru a citrónová kůra z půlky citrónu
   Housky nebo chleba nastrouháme a nalijeme na ně pivo, přidáme kmín, sůl, cukr a máslo Necháme asi půl hodiny vařit. Žloutky rozkvedláme ve sladké smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky, kterou ještě chvíli necháme přejít varem. Potom přidáme podle chuti zázvor a nastrouhanou citrónovou kůru. Polévku scedíme přes hustý cedník do čistého hrnce, zjemníme kouskem másla, nasekanou petrželkou, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla rozležet.

Pivní guláš z hovězí oháňky
2 hovězí oháňky, 1 hovězí ledvina, 500 g libového mletého masa, 2 vejce, kysaná smetana, několik čerstvých hub, několik hřebíčků, lžička mletého květu, 0,5 l světlého piva, sůl a pepř
   Cibuli pokrájíme nadrobno, osmažíme v kastrole, přidáme na kousky nakrájenou oháňku a koření. Podlijeme pivem a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme nakrájenou ledvinu a dusíme doměkka. Z mletého masa a vejce připravíme malé karbanátky a usmažíme. Ty před podáváním přidáme k masu, nakonec přidáme podušené houby a vše zalijeme kysanou smetanou. Dobře promícháme a necháme rozležet.

Vařené hovězí žebro na pivě a česneku
1 kg libovějšího žebra, několik lžic oleje, 2 větší cibule, sůl, mletý pepř, podle potřeby hladká mouka, 5 stroužků česneku a 0,5 l světlého piva
   Hovězí žebro uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a zaprášíme moukou. Osmahneme dozlatova. Zalijeme pivem a dobře rozšleháme. Dobře provaříme a přecedíme na naporcované maso. Necháme pod pokličkou u tepla rozležet a podáváme s houskovým knedlíkem.

Bachor podle paní sládkové
2 kg vepřové kýty, 200 g párků, 500 g kysaného bílého zelí, 100 g slaniny bez kůže, sádlo, hladká mouka, 1 cibule, 2 vejce, 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hořčice, pepř, mletá paprika, sůl a 0,5 l světlého piva
   Z vepřové kýty nakrájíme slabší plátky o váze 200 g, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe párkem, kysaným zelím, na kostičky nakrájenou slaninou a kolečkem uvařeného vejce. Maso stáhneme do tvaru měšce a zavážeme provázkem. Takto připravený měšec opečeme zprudka po obou stranách dočervena, zasypeme červenou paprikou a zalijeme pivem. Přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak a hořčici, zalijeme maso, zjemníme hrnečkem kysané smetany a necháme pod pokličkou u tepla rozležet. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Pivní tokáň
1 kg vepřového bůčku, 3 lžíce vepřového sádla, 1 velká cibule, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 5 zrnek nového koření, podle potřeby nastrouhaná chlebová kůrka, 1,5 l světlého piva, 200 g uzeného sýra a nasekaný libeček
   Libovější bůček zbavený kůže vykostíme a nakrájíme na silnější nudle. Na rozpáleném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a po všech stranách zprudka opečeme dozlatova, podlijeme půl litrem piva, osolíme, opepříme, přidáme česnek utřený se solí, nové koření a dusíme téměř doměkka. Pak zahustíme omáčku nastrouhaným chlebem a za stálého míchání zalijeme zbylým pivem. Omáčku dobře provaříme. Podáváme s brambory a maso navrch sypeme nastrouhaným uzeným sýrem a nadrobno nasekaným libečkem.
 
Kotlet v pivním těstíčku
Vykostěná vepřová krkovička, hořčice, sůl, pepř, podle potřeby hladká mouka, „hořčák“ - kozí sýr vejce, podle potřeby světlé pivo a olej na smažení
   V míse zamícháme hustší těstíčko z mouky, vajec, nastrouhaného sýra a světlého piva – těsto musí být tak hustě, aby nám z masa nestékalo. Z vykostěné krkovičky nakrájíme plátky, které mírně naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme hořčicí. Potom je krátce po obou stranách opečeme a necháme vychladnout. Smažíme až těsně před podáváním. Namočené v hustém těstíčku je smažíme dočervena v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborou kaší a salátem z červeného kysaného zelí.

Staročeská pivní sekanina
500 g hovězího předního, 500 g vepřového bůčku a bůčku uzeného, 5 vajec, veka, podle potřeby světlé pivo, cibule, česnek, pepř, sušená rozdrcená dobromysl a sůl
   Uzený bůček uvaříme doměkka. Vepřové a hovězí maso semeleme s česnekem a cibulí na masovém strojku. K masu přidáme veku předem namočenou v pivě, na menší kostičky nakrájený uzený bůček, okořeníme dobromyslí, pepřem, podle chuti osolíme, dále podle potřeby přidáme vejce, hladkou mouku a pivo. Těsto dobře promícháme a uválíme z něho šišky o váze asi 500 g. Ty pak narovnáme a vymazaného pekáčku, zalijeme je trochou piva a pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Po dobu pečení sekanou poléváme výpekem. Podáváme k ní „šťouchané“ brambory a salát z červeného kysaného zelí.

  KV                                                             Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení