Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak uchovat bylinky, vyrobit si z nich likér a léčivé tinktury.

Listy, květy a bylinné části rostlin se odstřihují nebo trhají nejlépe brzy dopoledne, hned, jakmile rostliny po noci oschnou. Po slunečných dnech je obsah hodnotných léčivých látek nejvyšší. Listy se sklízejí nejlépe před rozkvětem, neboť tehdy jsou zvláště jemné. Při odřezávání se nesmí poškodit střed, takzvané „srdíčko“, aby mohla rostlina znovu obrazit. Zralá plodenství se semeny se sklízejí v časných ranních hodinách před tím, než začnou semena sama vypadávat; kořeny se sklízejí většinou na podzim nebo zjara.

Sušení
Odříznuté stonky s plodenstvím vydatně vytřepejte, aby v nich nezůstal žádný malý hmyz. Potom je svažte a zavěste „hlavou dolů“ na vzdušném, suchém a stinném místě, nebo je rozložte na rošty. Pod plodenstvím rozložte bavlněný ručník nebo kuchyňský papír. Kořeny důkladně omyjte a vytřete dosucha. Poté stonky rozvěste k sušení. Velké kořeny uschnou rychleji, pokud se rozříznou po délce a nakonec rozřežou na kousky. Za vlhkého počasí, kdy by sušené kousky rostlin mohly snadno zplesnivět, nebo je-li zapotřebí sušení urychlit, můžete dosušovat v otevřené troubě nebo ve speciálních sušičkách bylinek. Myslete ale na to, že při teplotách nad 35-40°C éterické oleje vyprchávají. Po usušení semena ještě jednou prosejte a zbavte je plev a podobných částí. Bylinné části rostlin jsou po 3-4 dnech suché, což poznáte, kyž se je pokusíte rozmačkat mezi prsty. Pak je můžete podlepotřeby rozdrtit a stejně jako semena je uložte ve vzduchotěsných dózách nebo ve sklenicích z hnědého skla. Květy a listy si podrží svou účinnost většinou jen jeden rok.
Zmrazování
Některé bylinky, jako petrželka, bazalka, tymián nebo pažitka si při hlubokém zmražování podrží své aroma a chuť. Ukládají se k tomu do plastikových sáčků nebo krabiček.

Octy a oleje
Bylinkové octy se připravují jednoduše tak, že se bylinky, jako například estragon, bazalka, kopr nebo máta, dají asi na měsíc vyluhovat do tmavé lahve s vinným octem. Pro přípravu bylinkového oleje je třeba počítat s jednou hrstí bylinek na 1 l oleje, v němž se nechají 3-6 týdnů působit. Vhodnými bylinkami pro přípravu olejů jsou pelyňky,majoránka, tymián, rozmarýna nebo šalvěj. Stejně jako u octa je i zde důležité, aby všechny rostlinné části byly ponořeny a nemohly plesnivět. Používejte pouze dobrý ocet a vysoce hodnotný olej. Lahve dobře uzavřete, postavte na slunečný okenní parapet a denně její obsah vydatně protřepejte. bylinkový olej nakonec přeceďte a uchovávejte jej v tmavých lahvích na chladném místě. Pak vydrží dlouho.

Odvary a sirupy
Odvary z bylinek se vyrábí z tuhých rostlinných materiálů, jako jsou kůry, bobule nebo kořeny, které potřebují daleko delší dobu na louhování. Odvar znamená vlastně zahřívání rostliny ve studené vodě, přivedení do varu a vaření po dobu 20-40 minut. Odvary z bylinek by se měly pít třikrát denně po šálku, každou dávku si můžete ochutit medem nebo trochou citrónové šťávy. Na rozdíl od bylinných čajů nebo nálevů si nemusíte odvar připravovat každý den čerstvý. V chladničce by vám měl vydržet až 3 dny. Sirupy z bylinek jsou vlastně odvary a nálevy, které se smíchají s medem nebo nerafinovaným cukrem. Oslazení pomáhá uchovat účinné rostlinné ingredience a navíc překrývá chuť některých bylin, které nejsou moc dobré. Med má navíc zklidňující účinek a usnadňuje vykašlávání, proto jsou bylinné sirupy velmi účinné při nemocích malých dětí.

Vína a likéry
Na 1 l bílého nebo červeného bylinkového vína se počítá s jednou plnou hrstí bylinek. Udržuje se při pokojové teplotě a po několika týdnech se může použít. K přípravě příjemné bylinkové „vodky“ se do 1 l čisté vodky vloží jedna plná hrst bylinek a k přípravě likéru se „vodkový“ výluh doladí koncentrovanou cukrovou vodou. Nechejte 3-4 týdny vyluhovat a před použitím ještě jednou protřepejte!

Tinktury
Tinktury se vyrábí naložením bylinek do směsi vody a alkoholu. Alkohol působí jednak při louhování účinných složek bylinek a také má úlohu konzervačního činidla, takže taková tinktura Vám vydrží až dva roky. Tinktura se obvykle skládá z 25% alkoholu a 75% vody. Pro domácí výrobu je ideálním alkoholem vodka, protože neobsahuje žádné přísady. Pokud zpracováváte bylinky, které nemají příliš dobrou chuť, místo vodky použijte rum.
Tinkturu vyrobíte tak, že bylinku dáte do velké nádoby a zalijete ji směsí vody s alkoholem. Nádobu uzavřete a na 2 týdny uložíte na chladné místo a příležitostně ji protřepete. Směs pak prolisujete v pytlíku z gázy.

Bylinkové polštářky, voňavé pytlíčky
Sušenými bylinkami, obsahujícími éterické oleje, je možné plnit lněné nebo bavlněné povlaky. Oblíbené jsou například levandulové nebo kozlíkové, které nádherně voní. Pro klidné spaní je nejlepší směs bazalky, majoránky, tymiánu, rozmarýnu, koriandru, kopru, máty a levandule a heřmánku.

Bylinné masti
Domácí masti jsou vyrobeny dlouhodobým macerováním těch nejkvalitnějších bylin, přidává se do nich léčivý olej nebo éterické silice, čímž je zajištěn jejich maximální hojivý účinek. Mastičkám též zůstává krásně přirozená barva a vůně podle byliny, která v ní byla louhována. Pro úplné odstranění potíží je vhodné léčbu mastičkou kombinovat s pravidelným pitím léčivého bylinného čaje, aby došlo k hojení jak zvenku tak zevnitř. Po otevření uchovávejte mast ve dvířkách v chladničce. Zamezte, aby si z vaší mastičky nabírali druzí prstem, k tomu by měla sloužit špachtlička. Jak si mastičku vyrobit, vám poradíme zase příště.

KV                                                                        Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení