Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak si vyrobit výborný ochucený olej nebo ocet

Můžete použít například lístky a větvičky rozmarýnu, tymiánu, kerblíku, kopru, bazalky, saturejky, estragonu, šalvěje, směsi bylinek nebo naložit vždy jen jeden druh. Dále si můžete udělat květinový ocet z květů fialek, černého bezu, růže, levandule a lípy, který se používá hlavně do ovocných salátů.
Méně znamená více, proto si dovolujeme doporučit střídmost v použitém množství bylinek. Každý člen rodiny může mít jinou chuť a jinak odolné chuťové buňky.

Postup přípravy octu:
K výrobě octu potřebujeme čerstvě natrhané bylinky, které pečlivě opláchneme, dobře osušíme, aby nám případná voda na nich nerozředila ocet a na drobno nakrájíme. Podle chuti přidáme koření, dále můžeme použít pro labužníky například česnek či feferonku. Tyto suroviny nasypeme do tří čtvrtin sklenice a zalijeme je kvalitním jablečným či vinným octem. Jablečný ocet je nutričně kvalitnější, protože obsahuje spoustu vitaminů a minerálů a navíc velmi čistí organismus. To všechno pevně uzavřeme a necháme tři týdny na teplém místě louhovat. Každý den pořádně protřepeme. Potom ocet přecedíme přes plátýnko a nalijeme zpátky do lahve, do níž opatrně zasuneme celou čerstvou bylinkovou snítku. Láhev pečlivě uzavřeme. Tímto způsobem připravené octy nám vydrží po řadu měsíců. Bylinkový ocet v hezké láhvi ozdobené bylinkou se může stát hezkým a praktickým dárkem.

TIPY NA BYLINKOVÉ OCTY:
•Ocet s koprem, fenyklem a majoránkou (poměr 1:1:1).
•Estragonový ocet.
•Ocet s jalovcem, tymiánem, bazalkou a česnekem (vhodný pro marinování masa a ryb), (poměr 1:1:1).
•Saturejkový ocet (do salátů a na nakládání zeleniny).
•Ocet s estragonem a meduňkou (v poměru 1:1).
•Pikantní ocet s lichořeřišnicí a levandulí a česnekem (do salátů), (poměr 1:1).
•Ocet, který necedíme - obsahuje listy šalvěje, hřebíček, nové koření, bobkový list, bílý či zelený pepř, (poměr 1:1:1:1:1)
•Ocet z yzopu, saturejky, estragonu, šalvěje a libečku,(v poměru 1:1:1:1:1).

Bylinkový ocet:
3 stroužky česneku,
2 snítky meduňky,
1 lžička sezamových a hořčičných semínek
500 ml vinného octa
Česnek oloupeme. Meduňku omyjeme a osušíme. Obojí vložíme se sezamovými a hořčičnými semínky do dekorativní lahve nebo karafy. Zalijeme octem a dobře uzavřeme. Necháme uležet 2–3 týdny na světlém teplém místě.


Postup přípravy oleje:
Bylinkový olej má na rozdíl od octu mnohem menší trvanlivost, měl by se spotřebovat do čtyř měsíců. Jako základ pro jeho výrobu se hodí za studena lisované (panenské) oleje - olivový, slunečnicový, sezamový, mandlový, bodlákový, sójový či kukuřičný. Při jeho přípravě musíme používat naprosto suché bylinky, poněvadž jak je známo tak voda a olej se nesnášejí. Co se týče poměru bylinek a oleje, dáváme jednu hrst bylinek na dvě dcl panenského oleje. V dobře uzavřené lahvi tuto směs necháme na teplém místě asi čtrnáct dní louhovat, po té přecedíme. Do láhve opatrně vložíme snítek bylinky na ozdobu a zalijeme přecezeným olejem.

TIPY NA BYLINKOVÉ OLEJE:
1.Olivový olej s česnekem a feferonkou (výborný k masu).
2.Olej s bazalkou, tymiánem, saturejkou, yzopem, (poměrem 1:1:1:1).
3.Olej s rozmarýnem a jalovcem, (v poměru 1:1)
4.Olej s kadeřavou petrželovou natí.

Tymiánový olej:
1 citron,
3–4 snítky tymiánu,
1 bobkový list,
1 lžička červeného (peruánského) pepře,
2 badyány,
500 ml olivového oleje
Citron omyjeme horkou vodou a pečlivě osušíme. Slupku tence oloupeme loupáčkem do spirály. Snítky tymiánu opláchneme, osušíme a vložíme s citronovou kůrou, bobkovým listem, červeným pepřem a hvězdičkami badyánu do dekorativní lahve.
Přilijeme olivový olej a láhev dobře uzavřeme. Bylinkový olej necháme odležet na chladném tmavém místě nejméně 2 týdny.

KV-Ilustrační foto:sxc.hu / flickr.com

Komentáře

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na co se dá přesně využít zde zmíněný tymiánový olej, děkuji za odpověď.

seš úplně blbá

seš úplně blbá

Přihlášení