Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak se starat o gril plus tipy pro správné grilování

Jak se starat o gril plus tipy pro správné grilování

Péče o gril na dřevěné uhlí
Nejnáročnější na údržbu jsou grily na dřevěné uhlí, ale i tak je můžete udržet ve skvělé kondici po dlouhou dobu. Pro efektivní čištění si pořiďte – mosazný kartáč, jemnou drátěnku, možno i z ocelové vlny, čistič grilu, ideálně ve spreji a houbu nebo hadr na mytí. Po každém grilování
očistěte rošt od zbytků popela, briket a dřevěného uhlí. Rošt bývá obvykle nerezový, použít můžete tedy jemnou drátěnku nebo kartáč, opláchněte ho nebo použijte přípravek na čištění roštu grilu. Po omytí ho nechte důkladně oschnout, na mokrý rošt nikdy nesypte rozpálené dřevěné uhlí nebo brikety.
Odeberte veškerý vyhořelý popel z kotle grilu - mohl by nasáknout vlhkostí a plesnivět. V případě, že se na vnitřní straně víka a kotle grilu připekly zbytky jídla nebo masa, jemně je odstraňte použijte čistič na kotle grilu a jemný mosazný kartáč nebo houbu. Nepoužívejte ostré kovové špachtle nebo podobné nářadí, aby jste nepoškodili smalt na grilu

Péče o plynový gril
Plynové grily mají trochu složitější konstrukci než ty na dřevěné uhlí, pečovat budete muset ještě také o plynové hořáky. Před nebo po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, opalte zbytky jídla, po vychladnutí pak očistěte rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte grilovací rukavice. Měňte pravidelně hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy. Misky sami se obtížně čistí, je lépe je vyměnit, předejdete tak nelibému zápachu ze zkaženého tuku. Jemnou mýdlovou vodou odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny na víku grilu, i bočních stolcích a hořácích. Nepoužívejte ostré předměty, mohlo by dojít k poškození smaltu grilu. Pečlivě vyčistěte ventilační klapky grilu - pokud se na nich udělá silná vrstva usazeniny, klapky se ztuha ovládají, a mohou znečistit vrchní plášť víka grilu stékající mastnotou či jinou nečistotou. Udržujte otvory na odtok tuku v čistotě, a čistěte je vždy při vychladlém grilu. Nepoužívejte agresivní chemické čistící prostředky ( například na čištění kamen či sporáků) mohly by poškodit barvu na určitých částech grilu!

Rady k dobrému grilování pro začátečníky

Nepodpalujte uhlí benzinem - k zapálení uhlí nebo briket můžete použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši, ale i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí však nikdy nepodpalujte benzinem ani lihem.

Grilovat začněte, až vyhoří podpalovač - pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Grilovat začněte až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří. Další možnost nabízí speciální komínový podpalovač, který si můžete ke grilu dokoupit. Je to kovová roura s průduchy, do které nasypete uhlí nebo brikety a pevným podpalovačem zespodu zapálíte, tím se uhlí rychleji rozžhaví. Použít můžete i novinový papír a dřevo. Až se oheň pořádně rozhoří, vysypte na něj potřebné množství uhlí nebo briket. Na dražších grilech se mohou brikety nebo uhlí zapalovat také pomocí plynové kartuše. Její výhodou oproti ostatním způsobům je, že můžete regulovat dobu a intenzitu podpalu.

Když je uhlí rudé či pokryté popelem - nejvyššího žáru dosahuje uhlí, když je řeřavě rudé, ale nesmí z něj šlehat plameny. Je vhodné pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu jídel je však lepší příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryty vrstvou popela.

Velké kusy masa připravujte při nižší teplotě - na všech odkrytých grilech můžete grilovat přímo. Gril s víkem navíc nabízí možnost takzvaného nepřímého grilování. Při přímém způsobu se griluje pokrm jen z jedné strany nad rozpáleným uhlím a je třeba ho obracet. Je vhodný pro maso, které vyžaduje vysokou teplotu a krátkou dobu gril ování, jako jsou steaky, hamburgry nebo kotlety.
Nepřímé grilování je podobné pečení v troubě.

 KV                                                          Ilustrační foto:photoxpress.com

Přihlášení