Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Jak nafouknout malou kuchyni

Kuchyně je od pradávna základ každé rodiny. Tráví se zde nejvíce času, připravují nejlepší obědy, vyměňují pro rodinu podstatné informace. Jak ale udělat z malého kuchyňského  prostoru dostatečně velkou a pohodlnou kuchyň? Stačí pár dobrých nápadů, jak rozvrhnout nábytek a spotřebiče a jak uložit vybavení, a máte vyhráno.

Vysouvací skříňky a sklopný barový pult
Hluboké vysouvací skříňky, příborníky a vysoké víceregálové zásuvky perfektně pojmou vše potřebné a využijete je úplně celé až do hloubky, kde jinak zůstává pro špatnou dostupnost u klasických skříněk prázdno. Snažte se s nimi také využít co nejvíce rohy místností, praktický otočný systém vám zajistí snadný dosah na všechno uvnitř uložené nádobí a nářadí. Vysouvací skříňové spíže umožní perfektní přehled o potravinách a kuchyňských surovinách a uskladníte v nich mnohem více než v klasické spíži. Můžete také použít spižírny s koši na posuvných kolejničkách, opět tak využijete maximálně prostoru a zaberete minimálně místa. Namísto dolních soklů pod kuchyňskou linku si pořiďte zásuvky na věci, které tak často nepoužíváte a nebudete se muset pro ně denně shýbat. Také otočný nebo sklopný barový pult či stůl ušetří spoustu místa. Ve sklopeném stavu máte prostor k pohybu po kuchyni a při stolování praktický kus nábytku.

Nadúrovňová pracovní deska a vestavné spotřebiče
Nadúrovňová a vyvýšená část pracovní desky znamená, že si nad klasickou část pracovní desky pořídíte další menší pracovní pult (např. na kovových sloupcích). Získáte tak nový prostor pro manipulaci při vaření. Pod tuto vyvýšenou desku můžete ukládat věci jako do police a kuchyňské lince tím také dodáte zajímavý prvek. Varianta je také ideální pro různě vysoké členy domácnosti – usnadníme práci těm menším i dlouhánům. Troubu a jiné spotřebiče vestavte ve výši 80 cm nad úrovní podlahy – dobře na připravované suroviny a pokrmy uvidíte, zároveň se ušetří místo na troubu a spotřebiče a vše je úhledně skryto. Takto řešená trouba poskytuje pod varnou deskou prostor na další úložné skříňky a zásuvky. Velmi vhodný do malých kuchyní je také závěsný a drátěný systém – nejrůznější části kovového závěsného a drátěného systému lze kombinovat do zajímavých variant a ušetřit jimi mnoho místa v kuchyňských skříňkách a zásuvkách. Není-li myčka nebo jiný spotřebič vestavný, skýtá další odkládací prostor pro kuchyňské vybavení (např. na ní mohou stát malé spotřebiče jako elektrický nůž, fritéza nebo kuchyňský robot). A myčka sama je dobrým úložištěm použitého nádobí, které je tam pěkně schováno. Nádobu na odpadky se snažte umístit uvnitř skříněk linky, šetří to prostor pro pohyb v kuchyni a nepřekáží, navíc je smetí úhledně ukryto.

Bodová světla a odkapávač nasaditelný na dřez
Použijte v kuchyni halogenová a bodová světla namísto klasických lustrů. Už na ně nebudete stále narážet hlavou a ubude starost s jejich údržbou a navíc se prostor kuchyně správně volenou světelnou sestavou opticky zvětší. Širší parapet okna změňte na polici na různé dózy, kořenky a hrnky. Instalujte nástěnné nebo regálové police –police se hodí všude, kde máte místo, třeba i pod vrchní skříňky kuchyňské linky. Jejich dno a spodní části se dají zkombinovat s háčky a závěsnými systémy pod nimi. Polic není nikdy dost. Pořiďte si odkapávač na nádobí, který lze nasadit na dřez, a tím uvolníte velký kus místa na pracovní desce. Investujte do rozdělovačů zásuvek, které umožňují jejich maximální využití. A nakonec můžete zkusit propojit kuchyni s obývací částí - v přechodu do obytné zóny lze umístit skříňky, spotřebiče (lednici, mrazák, myčku) nebo stůl.

Naučte se udržovat pořádek
Ať máte kuchyň jakkoli velkou, je důležité dodržet logické uspořádání celé sestavy. Nezapomeňte při řešení na „kuchyňský“ trojúhelník: umýt, nakrájet, vařit – a v tomto pořadí rozvrhněte vedle sebe pracovní zóny v kuchyni. Lednici a spižní skříň situujte v blízkosti vchodových dveří, ideální je na kraj sestavy, v rámci velikosti místnosti pak rozdělte pracovní plochu tak, aby vedle mycího a varného centra bylo minimálně 30 cm na odkládání umytého nádobí či horkých hrnců. Pro malé domácí spotřebiče, které se rády zabydlují na kuchyňské lince, pořiďte samostatnou skříňku s roletkou, kterou stačí jen zdvihnout – a přístroj použít.
I nepořádní lidé by se měli naučit v malé kuchyni pravidlo číslo jedna: zavést pořádek. Je tu totiž vždy vítaným hostem. Najdeme-li pro každý předmět vlastní místo, ušetříme potřebné centimetry a sami si dopřejeme komfortního užívání. Je přeci velmi pohodlné sáhnout do zásuvky a v momentě najít hledaný předmět! Vybavte proto skříňky drátěným programem, který umožňuje přehledné uspořádání vnitřního prostoru, podobně opatřete zásuvky. Využijte speciální boxy na příbory, kuchyňské nářadí a nože.

 KV - Ilustrační foto:dynamicspace.com /

Přihlášení