Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Grilované ryby rozhodně nejsou nudné ryby (+recepty)

Jak poznáte čerstvou rybu
   Ke grilování jsou vhodné prakticky všechny ryby s pevným masem - z mořských to jsou tresky , okouni, platýzi, kambala, používá se i tuňák nebo sleď. Z tuzemských ryb je velmi oblíbený candát, pstruh, kapr, okoun, ale i celá řada dalších. Grilujeme vždy čerstvé ryby, buďte při nákupu obezřetní, a ryby dobře prohlédněte. Měli by mít jasné lesknoucí se oči, světle červené žábry, povrch by neměl být oschlý, ale s tenkou vrstvou slizu. Ryby obvykle pouze vykucháme a pečeme je v celku, výjimku tvoří třeba podkovy ze silnějších druhů ryb. Dáváme při grilování pozor na spálení masa, je třeba si uvědomit, že ocas je slabší než hřbet, a tomu musíme přizpůsobit i teplotu grilování.

 

V grilovacích miskách jde všechno lépe
   Grilované ryby jsou velmi křehké, a doporučujeme vždy potřít jak rybu, tak rošt grilu olejem, abychom rybu nepřipekli. Pečeme na středním žáru, nikdy ne nad plamenem grilu. Pokud grilujeme opravdu křehké ryby, použijeme grilovací misky, vhodné je použití i grilovacího náčiní na ryby.  Pro ochucení masa není třeba dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí ryby 30-60 minut před tepelnou úpravou okořenit, marinovat či jen potřít olejem. Pokud používáme klasické grilovací koření nebo marinády, je třeba být opatrný, abychom jemnou chuť grilované ryby nezastínili příliš výraznými přísadami.

   Ryby pokládáme na rošt, až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálený a dřevěné uhlí (nebo jiný zdroj tepla) už jen sálá teplo. Prudký plamen by maso ožehnul a připálil. Použijeme-li alobal, pořídíme si kvalitní, určení ke grilování a před pečením jej potřeme olejem či máslem. Nechceme-li mít rybu dušenou, tak jej neuzavíráme. Velmi šetrný je způsob, kdy celé ryby nebo i menší porce či závitky vložíte na rošt pouze osolené, případně je můžete podložit zelenými bylinkami, a poté necháte na mírném žáru bokem položeného žhnoucího uhlí doutnat předem namočené štěpky dřeva, vhodného k uzení.

Nejlepší recepty - Grilované ryby s brusinkami

4 porce ryby, sůl, mletý pepř, 4 lžíce brusinek, lžíce citronové šťávy, lžíce medu, 2 lžíce vína, skořice, olej
 
Plátky ryby osolíme a opepříme, dvě lžíce brusinek smícháme s citronovou šťávou, medem, vínem a skořicí, potřeme maso z obou stran a opečeme nad grilem nebo na pánvi. Během grilování potíráme brusinkovou směsí. Jestliže opékáme maso na pánvi, pak po opečení dáme zbytek marinády a brusinky na pánev a maso směsí přelijeme. Rybu zdobíme nakrájenými plátky citronu. Podáváme s bramborami.


Grilované rybí steaky

4 ks steaky z tuňáka, lososa, bylinkový olej, sůl, čerstvý mletý pepř

Rybí steaky z obou stran potřeme bylinkovým olejem a ochutíme je solí a pepřem. Položíme je na horký gril, po zhruba 3 minutách grilování je obrátíme a grilujeme i z druhé strany. Hotové grilované steaky okamžitě podáváme. Přílohou může být rýže a letní salát.


 
Nadívaný pstruh s pomerančem a mátou

2 velcí pstruzi (po 400-500g), 1 červená cibule, 1 pomeranč, hrst nasekané čerstvé máty, 1/2 lžičky soli, olej
 
Oloupaný pomeranč a cibuli oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. Vykuchané, upravené ryby omyjeme a osušíme. Ryby uvnitř osolíme a naplníme plátky pomeranče a nasekanou mátou. Dva pláty alobalu potřeme olejem, na každý položíme naplněnou rybu a poklademe plátky cibule. Dobře zabalíme a položíme na rošt středně rozpáleného grilu. Grilujeme na přikrytém grilu 20-25 minut, v polovině úpravy obrátíme. Balíčky s rybami otevřeme, odstraníme pomeranč s mátou a dochutíme solí. Ihned podáváme. Doporučuje se použít přímé grilování, pokud máme větší pstruhy , je vhodný gril s větší grilovací plochou.


Losos s grilovaným chřestem a cibulí

6 plátků lososa s kůží (po 150-200g), svazek čerstvého chřestu (zhruba 500g), velkou červenou cibuli, 1/2 hrnku hotové omáčky barbecue (kupované), 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce sojové omáčky, mletý černý pepř, sůl, olej na potření.
 
Plátky lososa omyjeme a osušíme. Maso posypeme mletou paprikou. Maso potřeme grilovací omáčkou a necháme v pokojové teplotě 15 minut odležet. Chřest očistíme a odkrojíme konce, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Chřest i cibuli potřeme olejem, opepříme a osolíme. Plátky lososa položíme kůží dolů na rošt středně rozpáleného grilu, okolo položíme plátky cibule a chřest. Grilujeme na přikrytém grilu 5 minut. Chřest a cibuli obrátíme a grilujme dalších 5-6 minut, až je maso propečené. Porce ryby položíme na talíře, poklademe kolečky cibule a obložíme chřestem.


Grilovaný mořský ďas s krevetami

 0,5kg plátku z mořského ďasa. 10-12 tygřích krevet, čerstvá bazalka, 1 dl bílého vína, limeta, 2 lžíce olivového oleje, 2 utřené stroužky česneku, mletý bíly pepř, sůl

Bazalku na jemno pokrájíme, vložíme do mělké misky, zalijeme bílým vínem, přidáme jemně rozetřený česnek a olivový olej. Do marinády vložíme očištěné krevety, přidáme rybí filety z mořského ďasa a necháme asi 30 minut odležet v chladničce. Krevety napíchneme na grilovací jehly a společně s filety grilujeme zprudka mezi 2-4 minutami z každé strany, jedenkrát obracíme. na plynových i kotlových grilech na dřevěné uhlí grilujeme krátce, přímo, podle síly masa 8-10 minut. K obracení nepoužíváme vidličku, na to je ryba příliš křehká, lépe je použít nerezové grilovací nářadí nebo grilovací lopatku. Podáváme s měkkým bílým pečivem, můžeme dozdobit zbylou bazalkou.

KV                                                                Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení