Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

CO můžete ještě na sklonku léta stihnout na zahrádce?

Muškátům nastává ideální čas k řízkování
Konec srpna představuje ideální čas k řízkování muškátů. „Můžete je sice množit po celý rok, ale výhony jsou právě v tuto dobu dobře vyzrálé. Poznáte to podle jejich houževnatosti: nevyzrálý řízek se snadno ohne a praskne. vyzrálý se naopak jen tak nezlomí. Nejlepší jsou pak řízky se dvěma inernodii, což je název pro vzdálenost mezi listy. Ze všeho nejlepší jsou tedy řízky se třemi patry listů. Inernodia by ovšem neměla být delší než osm centimetrů, delší se později lámou. Nejlepší pomůckou pro řez řízků je ostrý nůž. S nůžkami nebudete mít v prstech tolik citu. Nožem pak výhon rozřízněte přesně v kolínku a hned řez namočte do práškového stimulátoru. Poté nechte řízky přibližně den zaschnout. Budete-li vysazovat čerstvé odříznuté výhonky, neubráníte se šíření některých chorob. Důležité je množit jen zdravé rostliny; i kdyby se vám květy některého muškátu líbily sebevíc, zahlédnete-li na jeho listech podezřelé skvrny, potom se do řízkování nepouštějte. Řízky zapichujte do kořenáče po čtyřech a vkládejte je do podmisky. Zalévají se totiž zásadně spodem. A to velice opatrně, pozor na přemokření! A ještě jedna rada na závěr: přes zimu vyžadují řízky teplotu do 10° C, dostatek světla a jen mírnou zálivku. Kdo nemá pro přezimování vhodné podmínky, nemá šanci vypěstovat si muškáty pro příští rok.

Levandule si žádá sestřih
Některé vytrvalé byliny s dřevnatějícími výhonky vyžadují po sklizni natě či květů náležitou péči. Zejména v případě voňavé levandule je žádoucí, aby vytvořila kompaktní a dobře zmlazené keříky, které uspokojivým způsobem přežijí nadcházející zimu. Z tohoto důvodu je nutné ji hned po odkvětu zkrátit až na polovinu. Tento krok však můžete provést ještě i koncem srpna. Do zimy totiž rostlinkám ještě zbývá spousta času, takže stihnou obrazit a nové výhonky do příchodu mrazů náležitě vyzrají.

Odplozený maliník žádá nekompromisní řez
Pokud jste do začátku podzimu zapomněli vyřezat u maliníku odplozené staré dřevo, potom tak rychle učiňte. Čas je zhruba do poloviny září. Ponecháte-li tento zásah na zimu nebo dokonce na příští jaro, může se mrtvé pletivo starých výhonů stát zdrojem bakteriálních a houbových chorob. Žloutnoucí a odumírající pruty odstřihněte těsně nad zemí; podobně vystříhejte ze zelených jednoletých výhonů i všechny slabší a neduživé. Silné pruty rozhodně ponechte, v příštím roce budou zdrojem nové úrody. Zároveň zopakujte ošetřen zbývajících výhonů vhodnými fungicidy.

Nezapomeňte na podzimní výsevy
Dovnitř vyprázdněných a znovu upravených pařenišť můžete začátkem podzimu ještě vysadit kedlubny a salát. Před soumrakem se ovšem vyplatí pařeniště zakrývat prosklenými okny, protože noci jsou s blížícím se podzimem stále chladnější; zelenina bude také rychleji přirůstat. Začít můžete rovněž s vysazováním česneku. Koncem září pak nezapomeňte zasít na venkovní záhony karotku, pastinák, petržel, černý kořen, polníček a cibuli. Pro podzimní a jarní sklizeň můžete nyní vysévat i špenát, některé odrůdy ředkviček, kerblík a řeřichu.

Trvalky můžete množit oddělky
Září představuje ideální čas k rozmnožování některých trvalek dělením trsů. Jde vesměs o rostliny otužilé, které snášejí mráz i mokro (např. Astilbe, paeonia, Phlox paniculata aj.) V září se dělí proto, aby stihly do zimy zakořenit. Podobně můžete dělit i trvalky, jež kvetou na jaře a nejsou choulostivé na mráz (např. Aubrietia, Arabis, Cerastium, Convalaria, Helleborus, Soldanella). Rostlinu, kterou chcete rozdělit, vyjměte rýčem ze země, zbavte ji zeminy a nožem rozřežte na menší části. Budou-li oddělky větší, lépe se ujmou. Houževnaté trsy, jež nelze zbavit zeminy, můžete rozsekat rýčem. Na novém stanovišti je pak zahrňte půdou a dobře zalijte.

Kam s bramborami na zimu?
  Podzim je pro pěstitele brambor završením jejich úsilí. U většiny odrůd bývají už v září listy žluté a zaschlé, usychají i stonky a zbytky natě se dají snadno vytáhnout, aniž by se z hrůbku vytahovaly i hlízy. Pokud je porost zelený, je třeba zhruba týden až dva před sklizní nať odstranit. Lze ji posekat nebo vytrhat a odnést. Včas je zapotřebí odstranit nať zejména tam, kde se vyskytla plíseň. Důležité také je, aby hlízy nezůstaly pak dlouho v zemi, protože se mění jejich kvalita (mohou znovu klíčit, zmlazovat, zelenat či namrzat). Poškozené hlízy pak snadno podléhají ve skladu hnilobě. Významným faktorem je teplota při sklizni, Nevhodná je sklizeň za chladného a deštivého počasí. Sklizené brambory se vyplatí rozdělit podle velikosti na drobné (do 4 cm), střední (4-7 cm) a velké (nad 7 cm). Nikdy nemíchejte několik odrůd dohromady! Předpokladem dobrého skladování nejsou jen zdravé hlízy, ale i vhodný sklad. Proto je důležité, aby před uložením byl skladovací prostor (sklep, box, hala) pečlivě vyčištěn, odstranit je třeba zbytky z minulé sezony (staré hlízy, klíče, shnilé brambory, zeminu). Rozhodně zde nenechávejte látky, které zapáchají, protože hlízy by pak mohly přejmout nežádoucí vůni. Zároveň zamezte přísunu světla!

Hlídejte fáze skladování brambor
   Během skladování probíhá v hlízách několik fází. První je osušování, jež je třeba zajistit co možná nejdříve po sklizni intenzivním větráním při teplotách 10-20° C. Jejím smyslem je co možná nejrychlejší odstranění povrchové vlhkosti z hlíz. V domácích podmínkách stačí ponechat úrodu ze zahrádky v průvanu při otevřeném okně a dveřích. Dále následuje proce suberizace při kterém dochází k hojení poškozených míst na hlízách a ke vzniku ochranné povrchové vrstvy ve slupce. Délka této fáze závisí na zdravotním stavu hlíz, intenzitě mechanického poškození, teplotě a vlhkosti brambor a obvykle trvá 2-3 týdny. Po tomto hojivém procesu následuje zchlazování, jehož cílem je snížení teploty ve skladu na 4-7° C. Tuto teplotu je následně nutné dodržet po celou dobu skladování. Ochlazení lze zajistit nuceným větráním vnějším vzduchem, v malých skladech a sklepech nejlépe v noci. Větrání je nutné i z důvodu udržení stabilní vlhkosti a vhodného složení vzduchu. Aby hlízy přešly do tzv. období klidu, musí projít všemi zmíněnými fázemi, neustále je nutné je držet ve stálé teplotě a vlhkosti bez přístupu světla.

KV                                                      Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení