Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Antistresový doping brokolicí + recepty.

Brokolice patří do tvarově rozmanité rodiny brukvovitých. Jejími nejbližšími příbuznými jsou květák, zelí, kapusta i řepka olejka. Byla vyšlechtěna na Apeninském poloostrově, chutnala už obyvatelům antického Říma a už tehdy si někteří lékaři povšimli jejího blahodárného vlivu na lidské zdraví. Brokolice je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Není ani nutné dodávat, že příroda „namíchala“ všechny tyto a mnoho dalších látek, jejichž složení a mechanismy účinkování zatím ještě zdaleka neznáme, velmi vyváženě.

Nejlepší při prevenci rakoviny prostaty a plic
Podle výzkumů lékařský pracovišť, se zatím nejvíce její síla osvědčila v prevenci proti rakovině prostaty. Několik studií potvrdilo, že u mužů, kteří konzumovali pravidelně brokolici, bylo riziko onemocnění nižší v řádech několika desítek procent; a pokud někteří z nich onemocněli, pak mnohem častěji méně zhoubnou formou rakoviny. Podobné výzkumy potvrdily protirakovinné účinky i u rakoviny plic (doporučuje se zvýšená konzumace i bývalým kuřákům), močových cest a lymfatické tkáně.
Vlastnostmi brokolice se zabývají i diabetologové, kteří si povšimli její schopnosti snižovat druhotné dopady cukrovky, zejména na oběhový systém. Zdůrazňují i její roli v prevenci diabetu.
Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti. Nejvyšší obsah účinných látek má temně zelená, případně lehce nafialovělá brokolice. Vyhněte se nákupu povadlých či dokonce nažloutlých nebo nahnědlých kousků. Nejšetrnější příprava brokolice je co nejkratší, ideálně v páře (znehodnotí se minimum cenných látek).

Nejlahodnější a nejzdravější recepty s brokolicí
Někdy se tvrdí, že naše babičky tuto zeleninu ještě vůbec neznaly, ale není to pravda. Brokolice se objevuje již ve starých šlechtických a měšťanských předpisech, I když receptů není mnoho a nejsou ani příliš rozmanité. Dnes jsou zelené růžice k dostání po celý rok. Jejich příprava v kuchyni je velmi snadná a rychlá a také receptů znatelně přibylo.
Nejšetrnější úpravou je vaření v páře (poté co jste brokolici oprali a rozdělili na růžičky, silnější košťály je lepší ještě předvařit v osolené vodě). Brokolici lze upravovat stejně jako květák. Komu vadí její výrazná chuť, může do vody při vaření přidat plátek chleba. Vařené růžičky chutnají výborně přelité máslem nebo různými omáčkami (například holandskou). Můžete je také smažit, zapékat, dusit, košťál a menší lístky využijte do polévek.

Brokolice po italsku
Budeme potřebovat: brokolici, rajčata, olivový olej, česnek, sůl, lžíci červeného vinného octa, pálivou papriku
Brokolici rozdělíme na růžičky, stonky oloupeme a nakrájíme šikmo na plátky. Košťály podusíme na mírně rozpáleném oleji, pak přidáme nasekaný česnek a růžičky brokolice. Osolíme a pod pokličkou dusíme až je brokolice měkká, ale zůstane křupavá. Vyjmeme ji děrovanou lžící na mísu a necháme na teplém místě. Tekutinu v hrnci varem redukujeme, přidáme ocet, nakrájené rajské jablíčko a papriku. Osolíme a odkryté vaříme až se omáčka odpaří, přelijeme jí brokolici a ihned podáváme.

Brokolice s mandlemi
Budeme potřebovat: 800 g brokolice, sůl, muškátový oříšek, ¼ omáčky z másla, mouky, vody a smetany, 50 g mandlí, 2 lžíce másla
Brokolici uvaříme v osolené vodě. Mezitím připravíme světlou hustou smetanovou omáčku a okořeníme muškátem. Okapanou brokolici přelijeme hustou omáčkou, posypeme posekanými mandlemi a podáváme s brambory.

 

Brokolicová bábovka
Budeme potřebovat: 500 g brokolice, 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 150 ml mléka, 250 ml polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 5 stroužků česneku
Brokolici rozebereme na růžičky, v osolené vodě nebo v páře chvíli povaříme do změknutí (cca 5 minut). Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Šunku nakrájíme na drobné kostičky, sýr nahrubo nastrouháme. Brokolici pokrájíme na drobno a smícháme s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Zalijeme mlékem, vmícháme šunku, sýr, sůl, koření a rozmačkaný česnek. Celá vejce ušleháme do husté pěny a vmícháme k ostatnímu. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme dorůžova (190°C, 60 minut).

Brokolicová polévka se slaninou
Budeme potřebovat: 250 g brokolice, 120 g slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, lžíce hladké mouky, pepř, 2 rohlíky, 80 g tvrdého sýra, olej
Umytou a očištěnou brokolici nakrájíme na růžičky a stonky na malé kostky. Slaninu nakrájíme na malé kostky, osmahneme, potom přidáme trochu oleje, nakrájenou cibuli, hladkou mouku a osmahneme. Pak zalijeme vodou, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme brokolici, prolisovaný česnek, masox a okořeníme a vaříme asi 5 minut (občas promícháme, aby se mouka nepřichytila na dno hrnce). Rohlíky nakrájíme na kolečka a osmahneme na trošce oleje. Při podávání posypeme teplou polévku sýrem.

KV - Ilustrační foto:Stock.XCHNG

Přihlášení