Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

Abeceda praktických rad do kuchyně 2/2

MIXÉR – Čistit mixér můžeme velmi jednoduše – do vyprázdněné nádoby nalijeme asi 1 litru vody, přidáme neloupanou, na kousky nalámanou syrovou bramboru a mixér na chvilku zapneme. Po vylití obsahu mixér rozebereme, jednotlivé části propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout.

NÁDOBÍ – Vodní kámen se odstraní nejlépe tak, že v nádobě vaříme asi půl hodiny ocet. Mastnotu z pánve lehce odstraníme, když ji vydrhneme kuchyňskou solí s několika kapkami citrónu. Měděné nádobí vyčistíme přetíráním půlkou citrónu a hrubou kuchyňskou solí. Lesk získá po vyleštění octem s trochou soli a konečným vyleštěním čistou jelenicí. Smaltové nádobí nesnáší prudké ochlazení, nikdy do něj nenalévejte studenou vodu, email by popraskal. Bude nám déle sloužit, když je občas vyvaříme ve vodě s chlórem.

OLEJ – Lněný olej udržuje štětce vláčné, oživuje odřený kožený nábytek a odstraňuje vrzání obuvi. Ricinový olej také výborně čistí výrobky z kůže a impregnuje obuv proti provlhnutí.

PLÍSEŇ – Plíseň z bílých stálobarevných látek vyčistíme slabým roztokem peroxidu vodíku, do něhož přidáme několik kapek čpavku. Plíseň ze zdí odstraníme potřením postižených míst roztokem kyseliny salicylové v lihu.

REZ – Skvrnu od rzi na nebarevných textiliích navlhčíme horkým roztokem kyseliny solné. Kyselinu ředíme 1:7. Nakonec místo propláchneme horkou vodou. Z bílého prádla odstraníme rezavé skvrny citrónovou šťávou nebo kyselinou citrónovou.

SKLO – Skleněné nádobí se více leskne, omyjeme-li je ve vodě s přídavkem octa a soli. Pak je opláchneme v čisté vlažné vodě a vyleštíme. Velmi dobrým prostředkem je citrón, sklo jím vytřete a pak opláchněte čistou teplou vodou. Stejně dobře poslouží i noviny natrhané na kousky, které vhodíme do nádoby (výborně se tak čistí zvláště láhve), zalijeme teplou slanou vodou, protřepeme a opláchneme. Sklo dále dobře čistí brambor a kávová sedlina.

 TROUBA – Teplotu trouby zjistíme bez teploměru snadno. Vložíme na plech list bílého papíru a po chvíli ho vyndáme. Pokud zůstane bílý, je trouba jen vlažná, zežloutne-li, je horká, a zhnědne-li, pak je trouba vysoce vyhřátá. Trouba, která příliš pálí zespodu a nelze ji dobře regulovat, opatříme azbestovou deskou, kterou položíme na dno. Připaluje-li  shora, pak přikryjeme pečený pokrm pergamenovým papírem nebo alobalem. 

UPEČENÉ MASO – Upečené maso krájíme až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Jinak nám z masa vyteče hodně šťávy. Na připravené okořeněné maso nasypeme těsně před pečením velmi tenkou vrstvu práškového cukru, pečené maso bude mít pěknou barvu a šťáva lepší chuť.

VĚTRÁNÍ V KUCHYNI – Větrání je rozhodně v každé domácnosti nezbytné, ne vždy se však větrá účinně a hlavně energeticky úsporně. Pokud to jde, větráme pomocí průvanu, a to poměrně velmi krátce. V opačném případě větráme častěji, vždy asi 5 – 10 minut. Vzduch v místnosti se vymění, ale stěny se neochladí.

ZEĎ – I té nejopatrnější hospodyňce se občas podaří postříkat tukem či jinou mastnotou zeď. Ale umí si také poradit – skvrny silně zabělí obyčejnou školní křídou a nechá bez povšimnutí alespoň 24 hodin. Pak je lehce opráší, a pokud stopy po mastnotě nezmizí docela, pak budou zcela jistě takřka neviditelné. Může použít také roztok kyseliny salicylové v denaturovaném lihu, jímž skvrnu potře a chvíli počká – většinou skvrna sama zcela zmizí.

ŽVÝKAČKA – Možná to vypadá, že žvýkačka přilepená na oděv nebo koberec je hotové neštěstí, ale není třeba zoufat!  Žvýkačku obložíme kousky ledu, zkřehlou rozlámeme a odloupneme. Skvrnu překryjeme kašičkou z benzínu a magnézia a dočistíme mýdlovou vodou.  Buďte ale trpělivý, zvláště jedná-li se o příliš jemnou látku.

KV - Ilustrační foto:flickr.com/sxc.hu 

Přihlášení