Nejnovější video
  • Spustit video
Anketa

10 tipů, jak zacházet s bramborami + kulinářské speciality

10 tipů jak nejšetrněji zacházet s bramborami

1.Jestli chcete zbavit brambory přebytečného škrobu, oloupejte je a vložte alespoň na půl hodiny do mísy s vodou.
2.Zelená místa a klíčící hlízy pořádně okrajujte a vykrajujte, obsahují škodlivé látky.
3.Nové rané brambory se nehodí na dlouhodobé uskladňování, na to si vyberte pozdní odrůdy. Skladovat by se pak měly na tmavém a chladném místě.
4.Rané brambory neobsahují tolik škrobu, proto z nich lze jen těžko připravit dobrou kaši či těsto.
5.Zmrzlé brambory po uvaření chutnají nasládle. bohužel už to nenapravíte, ale můžete je zpracovat do sladkých jídel, jako jsou např. šišky s mákem.
6.Chuť starých brambor lze vylepšit přidáním různých bylinek, zeleniny (např. pórku) či uzeniny
7.Při vaření brambory ztrácí vitamin C. Pokud nemusíte brambory neloupejte, úbytek bude menší.
8.Pokud přesolíte jídlo, přidejte pár kostek brambory, sůl vtáhne do sebe.
9.Všechny druhy smažených brambor by měly být propláchnuté vodou a osušené v bavlněné či papírové utěrce. S vyjímkou sirek se všechny bramborové pochoutky smaží nadvakrát – po prvním smažení se rozloží na papírové ubrousky, mezitím se olej znovu rozehřeje na vyšší teplotu a dosmažují se dohněda.
10.Aby výsledné jídlo bylo co nejlepší, vybírejte už při nákupu ten správný typ brambor. Na kaši se hodí moučné brambory varný typ C, do salátu naopak pevnější, typ A.

Kulinářské speciality z brambor

Zapečené sladké brambory s ořechy
Potřebujeme:
125 g másla, 150 g pekanových ořechů, 1 kg brambor batát, 1 lžička soli, 2 velká vejce, 1 lžíce medu, ¾ hnrku třtinového cukru, 1 lžička skořice, 200 ml pomerančového džusu
   Troubu předehřejeme na 180° C. Mísu vymažeme tukem. Máslo rozehřejeme. Peknay nasekáme nahrubo. brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme, rozmačkáme a necháme zchladnout. Vejce prošleháme s medem, 1/3 cukru, ½ másla a skořicí a naředíme džusem. Směs dáme do formy, posypeme ořechyn, cukrem a pokapeme máslem. Zapékáme asi 20 minut.

Bramborová krémová polévka
Potřebujeme:
500 g brambor, 1 malý pórek, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, kmín, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 150 ml smetany, 100 g krémového smetanového sýra, 1 limeta, hrst čerstvé bazalky
   Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme, nasekáme. Česnek oloupeme, nakrájíme na nudličky. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pórek s česnekem a kmíne, přidáme brambory, zalijeme horkým zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí. Dochutíme solí a pepřem. Polévku stáhneme z plotny, zamícháme do ní smetanu, krémový sýr, rozmixujeme tyčovým mixérem, krátce prohřejeme. Jednotlivé prorce polévky podáváme zastříknuté limetkovou šťávou a nasekanou bazalkou.

Bramborová tortilla
Potřebujeme:
1 cibule, 5 středních brambor, olej, 5 vajec, sůl, pepř
   Cibuli nakrájíme na kolečka. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Troubu předehřejeme na 220° C. Na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova cibuli, vyjmeme ji na talíř a ve stejném oleji opékáme plátky brambor 12-15 minut. V misce prošleháme vejce se solí a pepřem, v zapékací pánvi rozehřejeme olej, promícháme v něm brambory a cibuli a zalijeme rozšlehaným vejcem. Zvolna propékáme dalších 10 minut. Tortillu necháme dopéct ve vyhřáté troubě asi 5 minut.

Bazalkové krémové šťouchané brambory
Potřebujeme:
4 velké brambory, 2 velké stroužky česneku, 6 lžic másla, 60g krémového sýru, 125ml kyselé smetany, 4 lžíce bazalkových listů, mletá sladká paprika, sůl a pepř
   Osmažte neoloupaný česnek na troše oleje do měkka a pak ho oloupejte. Uvařte brambory v osolené vodě do měkka, slijte a vložte do mísy. Rozmačkejte je i se slupkou a česnekem pomocí mačkadla na brambory. Přidejte máslo, kyselou smetanu, krémový sýr a velice dobře vše promíchejte. Ochuťte paprikou, solí a pepřem. Poskládejte lístky bazalky jeden na druhý, smotejte je dohromady a nakrájejte je na velice tenké proužky. Zamíchejte bazalku do brambor a podávejte je horké. Brambory nejsou jako bramborová kaše, jsou více hrudkovité, ale zato nesmírně dobré. 
 
Brambory s petrželkou a šunkou
Potřebujeme:
250 g brambor, 1 vrchovatá PL pšeničné mouky, 1 cibule, 125 ml mléka 1,5 % tuku, 125 ml vody, muškátový oříšek, sůl, pepř, zeleninový vývar v prášku, cca ½ svazku čerstvé petrželky, 60 g šunky bez tučného okraje
   Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Pšeničnou mouku velmi jemně opražte ve vysokém hrnci, aby nezhnědla. Přidejte cibuli a zamíchejte. Hrnec odstavte z plotýnky a přilijte do něj najednou předepsané množství studené vody. Dostatečně promíchejte metličkou na sníh, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte mléko a za stálého míchání nechte asi 5 minut povařit. Dostatečně ochuťte zeleninovým vývarem, solí, pepřem a muškátem. Petrželku nadrobno nasekejte a přisypte. Šunku nakrájejte na jemné kostičky a naservírujte na talíř společně s bramborami. Podávejte přelité omáčkou.

KV - Ilustrační foto:sxc.hu

Přihlášení